A ritka hosszú élet titka
Hosszú élethez kapcsolódó szokások (tudomány által támogatott)
Sokan úgy gondolják, hogy a várható élettartamot nagyrészt a genetika határozza meg.
A gének azonban sokkal kisebb szerepet játszanak, mint az eredetileg hitték. Kiderült, hogy a környezeti tényezők, mint az étrend és az életmód kulcsfontosságúak.
Íme 10 jó tanács a hosszú élethez:
- Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát
Egy 50 évesek körében végzett kutatás kimutatta, hogy akik úgy gondolták, hogy jó dolgok várnak még rájuk az életben, átlagosan 7 és fél évvel élték túl pesszimista társaikat.
- Kerülje a túlevést
Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a normál kalória bevitel 10-50%-os csökkentése növelheti a maximális élettartamot.
De emberi populációk tanulmányozása során is megfigyelték az alacsony kalóriatartalom, a hosszabb élettartam és a kisebb betegség valószínűségének összefüggését.
Ráadásul a kalóriakorlátozás segíthet csökkenteni a felesleges testtömeget és a hasi zsírt , amelyek mindkettő rövidebb élettartammal jár.
A kalória korlátozása tehát segíthet hosszabb ideig élni, és megvédeni a betegség ellen. Azonban több emberi kutatásra van még szükség.
A dió táplálkozási erőmű.
Rengeteg fehérje, rost, antioxidáns és hasznos növényi vegyületek tárháza. Ráadásul több vitamin és ásványi anyag, például réz, magnézium , kálium, folsav, niacin és B6 és E vitaminok nagy forrása.
Számos tanulmány azt mutatja, hogy a dió kedvező hatással van a szívbetegségekre, a magas vérnyomásra, a gyulladásra, a cukorbetegségre, a metabolikus szindrómára, a hasi zsírszintre és a rák egyes formáira is.
Hetente legalább 3 adag dió fogyasztása, 39%-kal csökkentheti a korai halálozás kockázatát.
- Próbálja ki a kurkumát
Ez a fűszer tartalmaz egy erős bioaktív vegyületet, amelyet kurkuminnak hívnak.
Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai miatt úgy gondolják, hogy a kurkumin segíti az agy, a szív és a tüdő működésének fenntartását, valamint a rák és az életkorral összefüggő betegségek elleni védelmet.
Azonban jelenleg nem állnak rendelkezésre humán vizsgálatok.
- Egyen sok zöldséget, gyümölcsöt
A növényi élelmiszerek széles skálája, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák és babok csökkenthetik a betegségek (a rák, a metabolikus szindróma, a szívbetegség, a depresszió és az agyi romlás) kockázatát és elősegíthetik a hosszú élettartamot.
Ezek a hatások az élelmiszerek tápanyagainak és antioxidánsainak, a polifenoloknak, karotinoidoknak, folsavnak és C-vitaminnak köszönhető.
Ennek megfelelően számos tanulmány összekapcsolja a vegetáriánus és vegán étrendeket az alacsonyabb korai halálozási kockázattal.
Ráadásul egyes kutatások arra utalnak, hogy a korai halálozás és bizonyos betegségek kockázata a nagyobb húsfogyasztással nő.
Más tanulmányok azonban a negatív hatásokat kifejezetten a feldolgozott húsokhoz kapcsolják.
A vegetáriánusok és a vegánok általában inkább egészségtudatosabbak, mint a húsfogyasztók, ami legalább részben magyarázza ezeket az eredményeket.
- Fizikailag maradjon aktív
A rendszeres fizikai aktivitás meghosszabbíthatja az élettartamot. A testmozgásnak nem muszáj kimerítőnek lennie. A heti 150 perc gyakorlás (pl. a séta is) a legjobb, de még a kis mennyiségek is segíthetnek. Heti minimum 150 perc séta akár 4 és fél évvel növelheti meg az élettartamot.
A napi 15 perc edzés akár 3 évvel meghosszabbíthatja az élettartamot.
Továbbá a korai halálozás kockázata 4%-kal csökkenhet a napi fizikai tevékenység további 15 percében.
Az ajánlott heti 150 percnél is több gyakorlás akár 35%-kal is csökkentheti a korai halálozás kockázatát.
- Ne dohányozzon
A dohányzás erősen kapcsolódik a betegségekhez és a korai halálhoz.
Összességében elmondható, hogy a dohányzó emberek akár 10 évet is elveszhetnek az életükből, és 3-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik soha nem cigarettáztak.
Ne feledje, hogy soha nem késő kilépni. A dohányzás elhagyása jelentősen meghosszabbíthatja az életét.
- Mérsékelje az alkoholfogyasztást
A súlyos alkoholfogyasztás a máj, a szív és a hasnyálmirigy betegségekhez vezet, valamint a korai halál kockázata megnő.
A mérsékelt fogyasztás azonban számos betegség valószínűségének csökkenésével járhat. A bor a polifenol antioxidánsok magas tartalma miatt különösen előnyös, védelmet nyújthat a szívbetegségek, a cukorbetegség, a neurológiai rendellenességek és a metabolikus szindróma ellen.
Mérsékelt fogyasztás esetén ajánlott mennyiség nőknél napi 1-2dl, heti 7dl bor.
Férfiaknál napi 3dl, heti legfeljebb 14dl bor.
Fontos megjegyezni, hogy a kutatások nem mutatták ki, hogy a mérsékelt ivás előnyei nagyobbak, mint az alkoholtól való tartózkodás.
Más szóval, nem kell megkezdeni az ivást, ha általában nem fogyaszt alkoholt.
- Éljen közösségi életet
A kutatók arról számolnak be, hogy az egészséges szociális kapcsolatok fenntartása segíthet 50%-kal hosszabb ideig élni.
Tény, hogy mindössze 3 társadalmi kapcsolat több mint 200%-kal csökkentheti a korai halál kockázatát.
A tanulmányok az egészséges szociális hálózatokat a szív-, agy-, hormon- és immunrendszer pozitív változásaihoz kötik, ami csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.
A szoros kapcsolatok ápolása tehát csökkent stressz szinteket, jobb immunitást és hosszabb élettartamot eredményez.
- Jó alvás
Az alvás elengedhetetlen a sejtek működésének szabályozásához és a test gyógyulásához.
A túl kevés alvás elősegítheti a gyulladást és növelheti a cukorbetegség, a szívbetegségek és az elhízás kockázatát . Ezek mind rövidített élettartamhoz vezethetnek.
Másrészről, a túlzott alvás depresszióval, alacsony fizikai aktivitással és nem diagnosztizált egészségügyi állapotokkal függ össze, amelyek mindegyike negatívan befolyásolhatja az élettartamot.
7–8 órás alvás minden éjszaka, segíthet hosszabb ideig élni.
A lényeg
A hosszú élettartam túlmutathat az Ön irányításán, de sok egészséges szokás érett, öregkorhoz vezethet. Ezek a szokások növelhetik az egészséget, és elvezethetnek a hosszú élethez.
SzínesVilága cikk ajánló